НАСА обмисля да извади два космически кораба от склад, за да шпионира скандалния астероид Апофис преди приближаването му към Земята през 2029 г.

Астероидът Апофис с размер приблизително 340 метра се очаква да прелети покрай Земята през 2029 г. Този камък е кръстен на древноегипетския бог на хаоса и разрушението и затова самият астероид понякога се нарича „богът на хаоса“ или „богът на разрушението“. Факт е, че по-рано учените смятаха, че има вероятност от близо 3% Апофис да се разбие в Земята. Допълнителни изчисления показаха, че тази вероятност е дори по-ниска и сблъсък няма да се случи след 5 години. Въпреки това НАСА все още изучава отблизо астероида, за да определи бъдещ риск от удар с нашата планета.

НАСА вече изпрати космическия кораб OSIRIS-APEX за изследване на Апофис, а Европейската космическа агенция подготвя собствена мисия Рамзес, пише Space.

Учените от НАСА вероятно искат да получат повече информация за огромния астероид, преди да прелети близо до Земята през 2029 г. И за тази цел те може да използват закъснелия космически кораб Janus.

Две сонди трябваше да отидат в космоса, за да изследват близки до Земята астероиди заедно с апарата Psyche още през 2022 г. Само устройството тръгна през 2023 г., за да изследва астероида (16) Psyche, за който се очаква да съдържа огромни количества ценни метали.

Пренасрочването на тази мисия доведе до изпращането на сондите Janus на склад. Сега изглежда, че космическият кораб може да има втори живот.

НАСА сега разглежда как точно тези сонди могат да бъдат използвани за изследване на Апофис преди приближаването му до Земята през 2029 г.