Преди една година създателите на CloudFlare предложиха собствената DNS услуга 1.1.1.1, с която се осигурява бързо и безопасно сърфиране в интернет. Сега компанията обяви, че стартира VPN услугата Warp, с която препраща трафика на потребителите към своите сървъри, които осигуряват криптирана и бърза връзка, като по този начин конфиденциалността се повишава.

Cloudflare подчертава, че Warp е VPN за хора, които не се интересуват от начина на работа на виртуалните частни мрежи, но желаят да повишат своята конфиденциалност. Warp работи само с мобилни устройства чрез приложението 1.1.1.1. Новата услуга използва протокола WireGuard, който според компанията, по-малко изтощава акумулаторната батерия в сравнение с другите методи от подобен тип. Warp използва кеширане и компресиране на мрежовите пакети и по този начин икономисва трафик. За разлика от другите VPN услуги, Warp не скрива местоположението на потребителя, но компенсира с високата скорост на работа и конфиденциалността на връзката.

Компанията обещава, че няма да записва потребителските данни и няма да ги използва за целенасочена реклама. Бизнес моделът е freemium – базовата версия на VPN услугата Warp е безплатна, докато Warp+ е платена и в нея се използва технологията Cloudflare Argo за маршрутизация на трафика, осигуряваща защитена връзка със сървърите.

За използването на Warp е необходимо да се обнови приложението 1.1.1.1 до последната версия и да се направи заявка.