Популярната криптоуслуга Coinhive ще прекрати съществуването си. Нейните създатели привеждат като причина за затварянето това, че услугата вече не е икономически изгодна за поддръжка.

Coinhive предлага своите услуги на уебсайтове да копаят Monero, като по този начин генерират приходи по легален начин без да им се налага да разчитат на онлайн реклама. Страните, които желаят да използват хранилището вграждат в страниците си, които поддържат JavaScript код, който помага системите на посетителите на сайта да „копаят“ Monero (XMR) за сметка на интернет ресурса. Управляващите услугата задържат процент от добитата криптовалута за себе си.

На сайта на Coinhive бива обяснено, че след последния „хардфорк“ на мрежата на Monero, нивата на хеш стойностите са паднали наполовина. Отделно от това, спада в общите стойности на криптовалутите през годината е намалил стойността на XMR с близо 85%. „Именно това, и анонсираното хардфорк разделяне и обновяване на алгоритъма на мрежата на Monero ни доведе до заключението, че ние трябва да прекратим съществуването на Coinhive“, обясняват създателите на услугата. Те уточняват, че контролните табла ще са достъпни до края на април и потребителите ще могат да осребрят активите си, стига те да покриват минималните стойности за тази цел.

Макар и напълно легитимна, услугата, предоставяна от Coinhive, се използва често и от киберпрестъпници за т.нар. „криптоджакинг“ (cryptojacking) – практика, при която копаенето на цифрова валута става без знанието на посетителите на интернет страници. Практика, която за съжаление използват нерядко и уебсайтове, които са напълно легитимни. Престъпници често компрометират машини, които съхраняват сайтове и използват тези ресурси, за да добиват криптовалута от системите на нищо неподозиращите посетители. Освен това обаче, JavaScript кода на хранилището бива вграждан и в троянски коне, идващи във вид на различни по тип десктоп приложения и мобилни апликации.