Министерството на отбраната на САЩ дава $10 милиона за разработването на иновационна технология за провеждането на избори. Хода на гласуването може да бъде наблюдаван от всички избиратели, а хакването на системата е невъзможно: надеждността на хардуера и софтуера ще проверяват хакерите от целия свят.

Криптоизбори

DARPA сключи договор с американската компания Galois, която досега е изпълнила немалко държавни поръчки. Разработчиците на тази компания възнамеряват да създадат уникална система за гласуване с отворен код. Специалистите заявиха, че не само софтуерът ще бъде с отворен код, а и изцяло ще се използва концепцията open hardware – всички технически характеристики на използваните компоненти ще бъдат явно обявени.

Galois подготвя два типа прототипи. Първият проект е компютърно устройство за попълване на бюлетините. Използва се сензорен екран, чрез който избирателят попълва бюлетината. След това документът се разпечатва и може да се пусне в урната.

Специален сензор разпознава данните на бюлетината, а избирателят получава специален криптокод, с който може да прави запитвания в базата данни на гласуването.

Този подход дава възможност на всички активисти или просто избиратели да следят и в реално време да проверяват броя гласове на всеки кандидат и да се убедят, че няма фалшификации и мошеничество. Всеки избирател може да провери, къде наистина е отишъл неговият глас.

Вторият проект на Galois е оптично устройство за разпознаване на ръчно попълнените бюлетини.

Полигоните

Уеб порталът Motherboard съобщи, че DARPA не възнамерява да използва новата технология на следващите избори. Платформата е предназначена да стане нещо като тестова лаборатория за оценка надеждността на технологията.

Прототипите ще бъдат представени на хакатона Def Con Voting Village през 2019 и 2020 години. Хакерите и експертите по безопасността ще могат да премерят силите си и да оценят проекта, както и да получат обичайните възнаграждения за това. DARPA възнамерява да привлече и специалистите от университетите, които също да дадат своите оценки.

Всички сорс кодове и хардуерни модули, както и резултатите от опитите за проникване в системата ще бъдат публикувани и всяка компания и просто независим изследовател, ще могат да се запознаят с тази информация. Разработчиците се надяват, че от тази технология ще се заинтересуват различните производители на машини за гласуване.

„Ние няма да внедряваме тази система. Нашата цел е да разработим методика, която може да бъде използвана от другите производители“ – заяви представителят на DARPA Линтън Селмън.

Селмън допълни, че DARPA ще обърне особено внимание на хардуера. Ако устройствата бъдат направени максимално хардуерно надеждни, софтуерът също ще бъде надежден и хакерите няма да могат да намерят уязвимости, дори и това да е теоретически възможно.