Вятърната енергия става все по-популярна, но успехът й се ограничава от простия факт, че вятърът духа, когато му харесва. Това възпрепятства енергийните мрежи да разчитат на възобновяемата енергия и на свой ред прави по-малко вероятно нейното приложение. Докато не е възможно да контролираме вятъра, Google все пак има една идея, която да гарантира предвидимост: с помощта на машинно обучение.

Google и DeepMind започнаха да тестват машинно обучение върху вятърните турбини на Google, които са част от проектите на компанията за възобновяема енергия. От миналата година те захранваха прогнозите за времето и съществуващите данни за турбините в платформата за машинно обучение на DeepMind, която произведе прогнози за силата на вятъра 36 часа преди действителното производство на енергия. Това позволява на Google да поеме ангажименти за доставка на електрически мрежи ден преди това. Тази предвидимост на свой ред прави по-привлекателна опцията енергийните мрежи да зависят от вятърната енергия.

Това не само разкрива начина, по който машинното обучение може да спомогне за по-широкото приложение на вятърна енергия, но е и пример как технологията решава глобални проблеми.