Наскоро в офиса ни за продуктово ревю попадна един от най-новите модели на Dell. Компанията, ключов играч на пазара на „екрани за професионалисти“ на разумни цени, не веднъж ни е изненадвала с много добри решения, а по всичко личеше, че така ще е и в този случай.

Въпреки че не сме имали по-продължително докосване до техен продукт наскоро, по мнение на повечето специалисти, качеството на панелите, които те използват, както и ергономиката на самите продукти, винаги е на много високо ниво.

Впечатление още през септември ни направи, че в някои от специализираните сайтове които критикуват мониторите на компанията, открояват новия бюджетен модел Dell P2419HC. Това събуди още повече интереса ни. Според предварителната информация и впечатления, които имахме, това е едно от най-добрите решения на пазара, особено в този клас. Да видим дали ще мислим така и след теста.

В началото

Мониторът идва е картонена кутия. Тя не блести особено, освен че се транспортира лесно. Донякъде подсказва и каква е идеята на монитора. Максимална ефективност, без излишни фанфари, шарки, картинки и т.н. В момента, в който я отворите и видите как е подредена бързо почвате да разбирате какво ви очаква малко по-късно. Наредени прецизно върху самия монитор и още една картонена обвивка, която предпазва екрана можете да видите всички необходими кабели, документация и самата стойка, на която се поставя монитора. Изваждането на всички неща, както и монтирането на стойката става за секунди, без необходимост от нищо допълнително като инструменти или помощ/ От отварянето на кутията до пускането на монитора в употреба минават няколко минути, като дори една може да ви стигне спокойно.

Спецификации

Качеството на монитора е на много високо ниво, особено предвид в какъв клас и на каква цена се позиционира монитора. А към това несъмнено трябва да добавим широките ъгли на преглед от 178 градуса, яркост от 250cd/m² и възможността за работа в резолюция от 1920х1080 пиксела при 60 Hz. Времето за реакция е 8 ms ili 5 ms с оувърдрайв. И да – мониторът е с характеристики, далеч от геймърските зверове, които все по-често срещаме, но определено застава на първо място, когато говорим за съотношение между цена/качество, търсим си добър монитор за работа, който можем да използваме и за гледане на видео и въобще екран, пред който ще седим дори половин денонощие.

Външен вид

Още докато монтирате удобната стойка се вижда, че тя е достатъчно стилна, за да намери място във всеки добре обзаведен офис. Мониторът, въпреки че както няколко пъти загатваме не е скъп, определено не изглежда евтино, дори напротив. За това допълнително принася и малкото разстояние на рамките около екрана – само 6 мм. Материалите, от които е направен P2419HC са доста качествени. Моделът е издържан в тъмни цветове – предимно черни с преливки към сивото  – още един начин да се впише добре във всяка обстановка. 24-инчовият монитор е доста компактен като цяло, както заради рамките си, така и заради поставката, която го стабилизира добре, без да заема много място.

Размерите му на практика са 54х17х36 см, а самият екран може да се върти от – 5 до +25 градуса, да се върти на 180 градуса, както и да се придвижва 130 мм на височина, така че да застане на идеална за очите ви позиция. Въпреки че надали ще правите тази настройка често достъпът до кабелите на монитора е съвсем съобразен и няма да срещнете никакви проблеми при въртенето.

Те влизат в една дупка, в средата на стойката и доста добре се подават към портовете на екрана, независимо как сте решили да завъртите самия екран. Това е изключително удобно и въпреки че в работата ни рядко ни се налага да въртим монитора, го изпробвахме по различните начини, за да четем, гледаме екселски таблици, видео от мобилен телефон, заснето в портретен режим и въобще всичко за което се сетихме. Придвижването става много леко и плавно а за него не е необходимо нито освобождаването на някакво копче, нито каквато и да било предварителна настройка – просто хващате монитора и го завъртате така, както ви е удобен и на вас.

Портове

Докато въртяхме монитора във всички посоки, още преди да го включим, хвърлихме поглед и над всички портове, с които той разполага. Една от добрите новини тук, е че захранването в вградено в компютъра и на практика нямате нищо излишно, освен един кабел, който да излиза елегантно от монитора в посока контакта. На разположение имате HDMi 1.4, DisplayPort 1.2, както и VGA – за да можете да го използвате буквално с всичко. На разположение имате USB 3.0 и USB 2.0 портове, като особено удобни са тези, разположени от ляво. Това отново е отлична възможност за вас, когато искате да включите за малко лаптопа си или друг източник. Измислено е много хитро. В моделът, който тествахме ние P2419HC една от основните разлики спрямо основния P2419H е наличието на Type-C порт. Поредното удобство, с което лесно ще можете да свързвате устройства с този порт.

Работата си има и минуси, особено когато търсим нещо за забавление. Мониторът няма аудио говорители, няма дори изход за слушалки. Може би за да не се разсейвате излишно от това, което правите.

Контрол

Мониторът е доста лесен за използване и каквото и да правите с него, можете да го свършите буквално с едно две докосвания. Физическите бутони са 5 на долната рамка. Заедно с бутона за пускане и спиране, те ви дават пълен контрол до менюто, което дори да ви се налага да ползвате рядко няма да забравите – доста е интуитивно.

Тук можем да намерим стандартните неща. Контрол на контраст, яркост, източника, който искаме да използваме за картината, а един от интересните менюта ни позволява да използваме няколко групи предварително зададени настройки. А именно Standard, ComfortView, Movie, Game, Warm, Cool, и Custom Color, като в последното можете да нагласяте нивото на червено, синьо и зелено, в зависимост от вашите предпочитания.

Тестване

Хардуерните тестове, на които подложихме монитора, показаха цветова температура (CT) от 6498 K от 6500K, което е повече от впечатляващото за монитор от такъв клас. И заедно с контраста от 1044:1 това е много над средата за всички LED панели.  Както можете да видите и на снимките, които прилагаме към статията, в повечето тестове мониторът се представи прекрасно, доста над средното що се отнася до всички показатели.

На практика този монитор на Dell е прекрасно решение само по себе си и наистина отличен, ако имате желание за работен монитор на изгодна цена.

В крайна сметка

Новото поколение работни монитори на Dell и по-специално P2419H, който имахме възможност да тестваме в продължение на няколко седмици, определено остави добри впечатления у нас. Идеален за работа в резолюция 1920х1080 пиксела. С отлични показатели за класа си. Мониторът може да ви помогне да вършите задачите си с лекота. Екстрата с въртенето на екрана, самата стойка – дава още повече възможности и удобство, а същото може да се каже и за портовете, с които разполага продуктът. Добро впечатление най-вече ни направи това, колко лесно и бързо се пуска монитора в експлоатация, бързото свикване с него, добрият дизайн и удобното разположение на портовете и богатата им наличност.

Отличен и балансът и над това, колко малко място заема монитора на бюрото ви. На него ще остане място за много други неща, тъй като мониторът е измислен така, че да заеме минимално пространство. На фона на всичко това, липсата на аудио в монитора е нещо, което определено можем да преглътнем.

А ето и пълните характеристики на модела:

Размер: 23.8 инча

Диагонал: 60.4 см

Ширина: 52.704 см

Панел: IPS 8 bit

FRC: Да

Цветове: 16777216

Съотношение: 16:9

Пиксели на инч: 92

Подсветка: W-LED

NTSC: 72%

Яркост: 250 cd/m2

Контраст: 1000:1

Хоризонтален ъгъл на преглед: 178 градуса

Вертикален ъгъл на преглед: 178 градуса

Минимално време за опреснение: 5 мсек

Средно време за опреснеие: 8 мсек

Размери 53.78х32.22х4.28 см

Тегло 3.52 кг

Монтаж VESA 100×100 mm

Портове:

2хUSB 2.0

2хUSB 3.0

1xUSB 3.0 Тype C

1хHDMI 1.4

1хDisplayPort 1.2

1xDisplayPort 1.2 (input)