Макар и да не бъде удостоена с трейлър, това бе една от най-очакваните кулминации в Холивуд.

Късно вторник Disney, най-голямата медийна компания в света, приключи сделката за придобиване на големи части от холивудския гигант 21st Сentury Fox. С това компаниите официално стават едно, точно година след като постигнаха споразумение за сливане в сделка на стойност 71,3 милиарда долара.

Споразумението е един от най-впечатляващите примери за отпорът, който Холивуд се стреми да окаже на конкуренцията от дигитални стрийминг услуги като Netflix, Amazon и – скоро – Apple. Тези компании с изглежда безкрайно дълбоки джобове наливат доста пари в създаването на оригинално съдържание и се явяват заплаха за компании от „старата школа“.

Най-важното е, че придобиването на Fox ще бъде завършено преди планираното от Disney стартиране на собствена услуга за стрийминг, подобна на Netflix, по-късно тази година, наречена Disney +. Изпълнителният директор на Disney Боб Айгер определи услугата за стрийминг като „най-големия приоритет“ на компанията за 2019 г.

Сливането с Fox ще донесе на Disney още по-голям каталог от висококачествено съдържание, което да стане достъпно в неговата услуга. Fox пък притежава филми от франчайзинг поредици като X-Men, Deadpool, Kingsmen и Planet of the Apes, които се простират и отвъд киноекрана; анимационни филми като „Ледена епоха“ и телевизионни поредици като „Семейство Симпсън“. Сделката обхваща и филмовите и телевизионни студия 21st Century Fox, както и над 300 международни канали, включващи FX, National Geographic и 22 регионални спортни мрежи.