Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко разкритикува Google в своя Twitter акаунт. Той заяви в своя пост, че Google помага на Китай и китайските военни, а не на САЩ. Хубавата новина според Тръмп е, че навремето компанията не е помогнала на него, а на „нечестната Хилъри Клинтън“.

Очевидно е, че Тръмп има предвид, че въпреки поддръжката от страна на Google, Хилъри Клинтън е била победена от него на президентските избори и подобна участ може да очаква и Китай – в Крайна сметка Китай ще загуби от САЩ.

Google is helping China and their military, but not the U.S. Terrible! The good news is that they helped Crooked Hillary Clinton, and not Trump….and how did that turn out?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 16, 2019

Каква точно помощ е оказал интернет гигантът, Тръмп не уточни. Но Google направи официално изявление, с което опроверга обвиненията:

„Ние не работим с китайските военни. Ние работим съвместно с американското правителство, включително с министерството на отбраната, в много сфери, включително и в областта на кибербезопасността, в осигуряването на работни места и в здравеопазването“.

През месец август миналата година уеб изданието The Intercept съобщи, че ръководството на година се е срещнало с китайските власти и се е договорило за разработването на специална версия на търсачката с вградени филтри за осъществяване на цензура. След около два месеца ръководителят на Google Сундар Пичай призна, че компанията наистина разработва подобна търсачка. А през месец декември компанията официално обяви, че работата върху този проект е прекратена.