Докато пилотите на обречените самолети Boeing в Етиопия и Индонезия са се опитвали да си възвърнат управлението, не са им достигали две важни функции по безопасността, които компанията Boeing продава опционално чрез допълнително заплащане.

Както и другите авиационни производители, Boeing получава голяма част от печалбата си благодарение на ъпгрейда на своите самолети според индивидуалните предпочитания на клиента. Понякога тези допълнения включват по-добър дизайн и комфорт: кресла и дивани, специално осветление, допълнителни тоалетни и други подобни. Но по същия начин се продават комуникационни и навигационни системи, както и функции за осигуряване на безопасността.

Редица авиокомпании, особено бюджетните превозвачи, каквато е индонезийската Lion Air, не закупуват тези функции, а регулаторните органи не ги изискват. Но сега, след двете големи катастрофи, Boeing заяви, че едната от тези функции по безопасността става стандартна и вече по подразбиране се включва в софтуера на самолета. Всички самолети на Boeing ще получат съответните ъпдейти.

Все още не е известно, какво е причинило катастрофите на полет 302 на Ethiopian Airlines от 10-ти март и на полет 610 на компанията Lion Air пет месеца по-рано. Експертите предполагат, че вината частично се дължи на новия софтуер, добавен в Boeing 737 Max. Неверните данни от сензора за ъгъла на атака изглежда са объркали системата Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS).

През месец октомври миналата година лайнерът на Lion Air падна в западното крайбрежие на остров Ява, при което загинаха 189 души. След анализа на информацията в черните кутии, експертите бяха силно учудени от странното поведение на системата MCAS. Оказа се, че от сензорите са постъпвали неправилни данни за ъгъла на атаката при полета, при което самолетът отпуска носа надолу и се форсира право в посока към водата. Пилотите над 10 пъти правят опити да вдигнат носа ръчно, но системата неотклонно е насочвала самолета надолу. В крайна сметка самолетът се врязва във водата, при което загиват всички.

На 13-ти март тази година, след консултация с Федералната авиационна администрация на САЩ, както и след изслушване на своите клиенти, Boeing издаде официална препоръка до всички авиокомпании, в която се казва, че трябва временно да прекратят полетите на самолетите Boeing 737 Max. Компанията обеща през следващите седмици да обнови софтуера на системата за управление на полета.

Обновяването включва подобряване маневрените характеристики на системата Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), подобрения в дисплеите на пилотите, подобрена обработка на информацията за ъгъла на атаката и други

Сега конструкцията на Boeing 737 Max и процесът на разработване на софтуера за него се изучават от прокуратурата. Федералното разследване се води от ФБР с участието на министерството на транспорта на САЩ.

Програмното осигуряване на самолета получава информация от едното от общо двете лопатоподобни устройства, които са всъщност сензорите за отчитане ъгъла на атаката. Именно те определят, доколко носът на самолета е издигнат нагоре или надолу относително насрещния въздушен поток. Когато системата MCAS открие, че самолетът е изправен нагоре под твърде опасен ъгъл, автоматично навежда носа, за да предотврати възможния срив.

Boeing е продавал за допълнителни пари две функции по безопасността, които биха могли да помогнат на пилотите да видят, че сензорите отчитат грешни данни. Една от тези платени функции е индикатора на ъгъла на атаката, който директно показва данните от двата сензора. Втората функция е „индикатор на несъгласието“ (disagree light), който се активира, ако показанията на сензорите си противоречат.

Boeing заяви, че максимално бързо ще обнови софтуера на MCAS и че ще въведе disagree light индикатора като стандартна функция за всички нови самолети 737 Max. Индикаторът на ъгъла на атаката си остава платена функция.

„Това са критично важни функции, които почти нищо не струват на компанията“ – каза Борн Фърм. аналитик в Leeham. „Boeing им взема пари за нея, просто защото може. Но те са жизнено важни за безопасността на полета“.

Освен това, Boeing иска допълнително заплащане за поставянето на резервна противопожарна система в товарния отсек. Предишни инциденти показват, че само една подобна система е недостатъчна за загасянето на пламъците, които много бързо се разпространяват в самолета. Японските регулаторни органи изискват авиокомпаниите задължително да имат резервна противопожарна система. Но американската FAA и другите регулатори не задължават компаниите да поставят втора подобна система. Това даде възможност на Boeing да направи и тази функция платена, с което някои компании-клиенти икономисват от цената на самолета.

Според документацията на Boeing, компанията е изчислила, че от тези допълнителни опции може да печели от $800 хиляди до $2 милиона от всеки продаден самолет. Подходът явно е действа. Така например, бразилската авиокомпания Gol Airlines заплати допълнителни $6700 за кислородни маски за екипажа и $11 900 за допълнителния софтуерен панел за управлението на усъвършенстваната метеорологична радиолокационна система. American Airlines закупи както индикатора за ъгъла на атаката, така и индикатора на несъгласието. Southwest Airlines също закупи disagree light индикатора и постави индикатора на ъгъла на атаката на дисплея, поставен над главите на пилотите. След двете катастрофи Lion Southwest заяви, че ще промени пилотската кабина на 737 Max по такъв начин, че да разположи индикатора на ъгъла на атаката на централните дисплеи, намиращи се пред очите на пилотите.