Forbes оцени финансовото състояние на основателя на Amazon на $131 милиарда. За една година Безос е забогатял с $19 милиарда.

Основателят на Amazon Джеф Безос за втори пореден път оглави рейтинга на най-богатите хора в света.

Капиталът на Безос можеше да е много по-голям. През месец септември миналата година капитализацията на Amazon достигна $1 трилион, но оттогава акциите на компанията поевтиняха с 22%. Но и днес струват повече, отколкото през месец март 2018 година, когато Forbes публикува своя предишен рейтинг.

Главната интрига този път е дали и следващата година Безос ще успее да се задържи на върха. На 9-ти януари тази година милиардерът съобщи в своя Twitter акаунт, че възнамерява да се разведе със своята съпруга Макензи, с която рамо до рамо създадоха Amazon.

„Ние имахме прекрасен съвместен живот като съпрузи, а пред нас бе едно прекрасно бъдеще като родители, партньори и приятели“ – написа милиардерът.

Според законите на щата Вашингтон, при развода съпрузите трябва справедливо да разделят съвместното имущество, включително и дохода, получен по време на брака. Това се отнася и до акциите на Amazon. Не се знае дали семейство Безос има брачен договор, който да включва някакви по-различни клаузи.

Безос притежава 16% от акциите на Amazon. Ако Макензи Безос получи половината от капитала на семейството, тя ще стане най-богатата жена на света. А Джеф Безос надълго, може би завинаги ще изгуби званието на най-богатия човек на планетата.