Най-висшият съд на Европейския съюз нареди на Apple да плати 13 милиарда евро неплатени данъци на Ирландия. 

Европейската комисия обвини Ирландия, че е предоставила на Apple незаконни данъчни предимства преди осем години. Ирландското правителство последователно се противопоставяше на необходимостта данъкът да бъде платен. Съдът заяви, че решението му по въпроса е окончателно и че „Ирландия е предоставила на Apple неправомерна помощ, която Ирландия трябва да си възстанови“.

Ирландското правителство заяви, че ще уважи решението, докато Apple заяви, че е разочарована от решението и обвини Европейската комисия, че "се опитва да промени правилата със задна дата". Решението обхваща периода от 1991 до 2014 г. и се отнася до начина, по който печалбите, генерирани от две дъщерни дружества на Apple, базирани в Ирландия, се третират за данъчни цели.

Ирландия, която има една от най-ниските корпоративни данъчни ставки в ЕС, е базата на Apple за Европа, Близкия изток и Африка. 

Въпреки че ставките на корпоративния данък за бизнеса се определят на национално ниво и не са под юрисдикцията на ЕС, търговският блок има широки правомощия да регулира държавната помощ и в този случай той твърди, че прилагайки много ниски данъчни ставки на Apple, Ирландия предоставя това е несправедлива субсидия.

Освен това, Европейският съд наложи глоба на друг технологичен гигант - Google. Глобата е на стойност 2,4 милиарда евро и е за злоупотреба с господстващото положение на пазара на своята услуга за сравнение на пазаруване.

Технологичният гигант обжалва глобата, която първоначално беше наложена от Европейската комисия през 2017 г. По онова време това беше най-голямата санкция, която Комисията някога е налагала - въпреки че след това беше заменена с глоба от 4,3 милиарда евро, също срещу Google.

Google заяви, че е "разочарован" от решението. С него се слага край на дългогодишен случай, заведен за първи път от британската фирма Foundem през 2009 г., когато Обединеното кралство все още беше част от ЕС.

Съдът на Европейските общности (ЕС), който изнесе днешното решение, заяви, че в решението си Комисията е била права да намери поведението на Google за „дискриминационно“ и нейната жалба „трябва да бъде отхвърлена изцяло“. 

Към този момент гигантът е натрупал глоби от 8,2 милиарда евро от Комисията, която многократно е обвинявала, че злоупотребява с господстващото си пазарно положение. Това са:

  • 2017: 2,4 млрд. евро глоба заради резултатите от пазаруването
  • 2018 г.: 4,3 милиарда евро глоба заради твърдения, че е използвал софтуер за Android за несправедливо рекламиране на собствените си приложения
  • 2019: 1,5 милиарда евро глоба за блокиране на реклами от конкурентни търсачки

ЕС също в момента разследва фирмата дали предпочита собствените си стоки и услуги пред други в резултатите от търсенето, като част от Закона за цифровите пазари. Ако намери Google за виновен, фирмата може да бъде изправена пред глоба до 10% от годишния си оборот.