Bloomberg съобщи, че европейският комисар по въпросите за защита на конкуренцията през следващите една-две седмици ще обяви за ново нарушение от страна на Google.

Европейският съюз подготвя поредната антимонополна глоба срещу Google, която ще стане третата поред през последните две години. Този път наказанието е свързано с услугата за контекстна реклама AdSense. Изданието Bloomberg допълва, че причината за извършваното в момента разследване е провеждането на антиконкурентна политика от страна на интернет гиганта, състояща се в ограничаване рекламата на конкурентите.

Bloomberg цитира свои анонимни източници, според които европейският комисар по въпросите за защита на конкуренцията Маргрете Вестагер ще обяви глобата през следващите една-две седмици. Размерът на глобата засега не е известен, но се предполага, че тя ще бъде значително по-ниска в сравнение с предишните случаи. Според водещия аналитик на Bloomberg Айтър Отиз (Aitor Ortiz), Google оказва съдействие на регулатора и необходимите промени в AdSense вече са направени.

Да си припомним, че през месец юли 2018 година Европейската комисия глоби Google с рекордните €4,3 милиарда ($5 милиарда) за злоупотреба с доминиращото положение на пазара, както и за предварителното инсталиране на фирмените приложения и на търсачката в мобилните устройства, използващи операционната система Android. Една година преди това интернет гигантът бе глобен с €2,4 милиарда ($2,7 милиарда) за нарушаване на антимонополното законодателство.