Във вторник, 9 септември, Apple представи новите модели iPhone 16 на събитието на Apple. IPhone 16 е изработен от алуминий и ще се предлага в 5 цвята: черен, розов, зелен, бял и ултрамарин.

След като получи процесор A18, притурката трябва да бъде с 30% по-бърза от своя предшественик.

Apple ще покаже iPhone 16, iPhone 16 Pro и 16 Pro Max за първи път тази вечер

Смартфонът разполага с подобрена 48 MP камера с 5x увеличение. За първи път ще бъде възможно и паузирането на видеозаписа. Модулът на основната камера е 48 MP, бленда f/1.6. Широкоъгълната камера е с 12 мегапикселов сензор и f/2.2 бленда, което ще направи нощните снимки по-ярки. Камерата може да прави и макро снимки.

Устройството с операционна система iOS 18 е оборудвано с Capture Button, който е аналог на Google Lens. Когато го натиснете, вграденият изкуствен интелект Apple Intelligent трябва да ви каже какво е показано на снимката, да добави събитие в календара, да разбере менюто по името на ресторанта, да редактира снимката и други подобни.

С помощта на бутона за управление на камерата можете бързо да идентифицирате обекти на снимка. Като плъзнете леко върху елемент, можете да промените мащаба на изображението.

Гласовият асистент Siri няма да говори руски.

iPhone 16 ще се предлага в два размера на екрана - 6,1 и 6,7 инча. Стъклото в него е двойно по-дебело от предишното. Apple изостави своя „патентован“ Lightning конектор, като възприе общата опция Type-C.

Цената на новия iPhone 16 е $799, iPhone 16 Plus е $899. За 16 Pro в САЩ ще трябва да платите $999 и $1199 за Pro Max. Тоест продажбите на IPhone започнаха на същите цени като преди 15 години.