След всички скандали в последно време, Facebook е адски чувствителен, когато става въпрос за потребителски данни. По трудния начин това разбраха и двама украински граждани, които се оказаха изправени срещу социалния гигант в съда. Обвинението е, че са откраднали лични данни, използвайки заблуждаващи приставки за браузър.

Глеб Случевски и Андрей Горбачов създавали хороскопи и тестове, в които може да се логнете с вашите Facebook данни. Те обаче изисквали от потребителите да инсталират приставка в браузъра, която получава достъп до списъка с приятелите им. Освен това, тя заменяла Facebook рекламата с тяхна собствена реклама.

Горбачов и Случевски са обвинени, че са нарушили закона за компютърни измами и злоупотреби, като са получили достъп до данни без разрешение, както и в нарушение на правилата на Facebook. Според съобщенията, двамата са използвали фалшиви имена и са били заловени през октомври 2018 г., след като Facebook проведе по-задълбочен поглед върху разширенията на браузъра.

Приставките за браузъри имали известен успех с около 63 000 заразени машини между 2017 г. и 2018 г., а също така причинили някои щети на бюджета на Facebook. Компанията изчислява, че е похарчила над 75 000 долара, за да проучи измамата. Въпреки че съдебният процес не изисква конкретни щети, не би било шокиращо за Facebook да се опита да възстанови разходите си.

Подобни съдебни дела биха могли да обезкуражат другите да се опитват да предприемат подобни действия, въпреки че този конкретен случай може да има ограничен ефект, тъй като Facebook не може да принуди Горбачов или Случевски да дойдат в САЩ. По-важното обаче е, че това може да подобри имиджа на Facebook.