Amazon няма да са единствената компания, специализирала се в доставките, които желаят да използват роботи за това. Друга голяма американска компания в този сектор, FedEx Corp., също обяви, че ще се възползва от подобна възможност.

В специално съобщение за пресата, компанията анонсира появата на SameDay Bot, които ще помагат за това търговците да извършват доставки към своите клиенти в същия ден.

Вече има и партньори на FedEx в тяхната инициатива, сред които имена се открояват тези на Wal-Mart Stores, Walgreen Co., Target и Pizza Hut. Роботите на компанията ще се възползват от специална батерия и ще се движат с 16 километра в час, като ще могат да транспортират до 45 килограма. Те са оборудване със специални камери и се възползват от LiDAR, същата технология, която използват прототипите на автономните автомобили днес.

„FedEx SameDay Bot представлява иновация, която е проектирана да промени лицето на локалните доставки и да помогне на търговците да задоволят нарастващите нужди на своите клиенти. Роботът е олицетворение на повратна точка в нашата продължаваща мисия да разрешим сложността и разходите при извършването на доставки в същия ден, от депото до клиента за разрастващия се пазар на електронната търговия, по един начин, който е безопасен и щадящ природата“, заяви в специално изявление Бри Карере, главен мениджър по комуникациите и маркетинга във FedEx.

Роботите се базират на iBot, устройство за асистирано придвижване, насочено към трудно подвижни хора, което е изпитано в многобройни ситуации вече. SameDay Bot ще използва алгоритми от областта на машинното обучение, за да разбира и опознава средата, както и да избира най-добрия маршрут до целта.

Подобни устройства вече се движат от известно време по американските улици. А освен Starship Technologies, които експериментират активно с тях, тук е и Amazon Scout, който компанията разкри в началото на тази година.

За FedEx предстои етап на тестове, които ще се проведат в близост до главния офис на компанията в Мемфис. Ако те са успешни, технологията ще е нужно да бъде одобрена от официалните власти преди да излязат свободно по улиците.