Обществото клони към използване на мобилни услуги и следващата стъпка е материалната валута да бъде заменена виртуални плащания. Тенденцията е разпространена навсякъде по света… освен във Филаделфия. Изглежда в града не харесват идеята магазините да не приемат реални пари, затова с нов закон се забранява на търговците да използват само виртуални методи. Той влиза в сила на 1-ви юли и глобата за неподчинилите се достига до 2 хиляди долара.

Бил Грийнлий от градския съвет коментира в интервю пред New York Times:

„Струва ми се нечестно да влизам в кафене точно пред съвета, и задължително да имам кредитна карта, за да си купя кафе. А човекът зад мен, който има само монети и банкноти, да не може“.

Законът прави някои изключения – гаражите за паркиране, онлайн транзакциите, търговците, търговците, използващи платени абонаменти (като Costco) могат да продължат както преди. Amazon обаче, която скоро планира да пусне първите си магазини без касиери, ще бъде силно повлияна от закона. Въпреки че потребителите могат да плащат със своя Prime абонамент, тези единствено с Amazon акаунт няма да имат тази възможност.

Магазините, използващи единствено виртуални покупки, имат известни предимства, като например се изключва възможността крадци да оберат касата. Те обаче изключват хора без банкови сметки и карти, за поддръжката на които се плащат такси. Филаделфия посочва именно това като причина за решението си. Според представител на кметството на града, над 26% от гражданите му са на ръба на бедността. Подобни законопроекти се очаква да бъдат прокарани и в други американски градове като Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго и Вашингтон.