В рамките на проекта ephemerand е подготвена реализацията на нов тип генератор на псевдослучайни числа, в който се използват специфични за GPS сателитите параметри, като например характеристики на орбитата, йоносферният шум и отклоненията на свръхточните часовници. Тези параметри се обновяват ежедневно и тяхното значение предварително е непредсказуемо. Отчитат се общо 10 непредсказуеми променящи се параметъра, значенията на които се хешират с помощта на функцията BLAKE-2b.

Основната особеност на предложения генератор е, че той дава възможност за синхронното получаване на еднакви последователности от псевдослучайни числа в произволна точка на Земята. Стартирането на генератора на различните компютърни системи в един и същи ден дава еднаква поредица от псевдослучайни числа. При това, невъзможно е да предварително да се предскаже каква последователност от числа ще бъде генерирана на следващия ден. Но са възможни проверката и възстановяването на поредиците псевдослучайни числа, генерирани в произволен момент от миналото (базата данни с историята на промените на GPS параметрите е публична).

Достойнствата на този подход са автономността и изключване на каквото и да било външно влияние на генериращите параметри. За получаването на поредиците числа не се използва интернет и значенията не могат да бъдат променени от трето лице. На теория, службите за поддръжка на GPS системите биха могли да променят някой параметър, но това ще доведе до промени в самата GPS система – ще се намали нейната точност, което ще доведе до негативни икономически последици. А за цялостното изключване на подобни ситуации се предлага използване параметрите и на подобните конкурентни системи, като например GLONASS, BDS и Galileo.

Генераторът ephemerand може да се използва при генерирането на еднократни пароли, във финансовите системи и т.н.