Предварителните данни на учени от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ показват, че слънчевата активност е достигнала най-високото си ниво от 23 години. Броят на слънчевите петна по повърхността на Слънцето се е увеличил значително и това е наблюдавано за последно през 2001 г.

Активността на Слънцето расте и намалява по време на 11-годишния слънчев цикъл и учените изчисляват нейното ниво по броя на слънчевите петна по повърхността на нашата звезда. Тези петна са области от по-студена плазма, но те са силно магнетизирани и могат да бъдат големи колкото Земята. Броят на слънчевите петна за даден ден показва колко активно е Слънцето.

Именно в слънчевите петна възникват слънчеви изригвания, тоест изригвания на електромагнитно лъчение, които често са последвани от изхвърляне на коронална маса, тоест изригвания на силно магнетизирана плазма. Силната радиация от Слънцето се движи със скоростта на светлината и често удря Земята, причинявайки неизправност на радиокомуникациите, пише Forbes.

Когато изхвърлянията на коронална маса се блъскат в магнитното поле на Земята, те водят до появата на геомагнитна буря на нашата планета. Често, заедно с много силни огнища, на нашата планета се появяват силни геомагнитни бури. Те не само провокират появата на полярно сияние в средните ширини на планетата, но също така могат да извадят от строя сателитите в орбита, както и да причинят прекъсвания в работата на електропреносните мрежи и комуникационните системи на Земята.

Слънчево изригванеЦял екран
Именно в слънчевите петна възникват слънчеви изригвания, тоест изригвания на електромагнитно излъчване Снимка: NASA

От петте класа слънчеви изригвания събитията от клас M и X представляват най-мощните енергийни събития. През последните месеци именно такива изригвания все по-често се появяват на Слънцето. И силните плазмени емисии, които възникват с тях, многократно водят до геомагнитни бури с различна сила.

Например на 10 май 2024 г. е регистрирана геомагнитна буря от най-висок клас G5. Това не се е случвало от 31 октомври 2000 г. А на 12 август 2024 г. беше регистрирана геомагнитна буря от ниво G4.

Такива събития показват непрекъснато нарастваща активност на Слънцето. Сега нашата звезда е в 25-ия цикъл на слънчева активност, който според учените е по-активен от последния цикъл. Предварителните данни на учените показват, че слънчевата активност е достигнала максималните си стойности от 23 години насам.

слънце Предварителните данни на учените показват, че слънчевата активност е достигнала максималните си стойности от 23 години насам Снимка: NASA

Астрономите изчислиха дневния брой на слънчевите петна и той достигна 337. За последен път това беше наблюдавано през март 2001 г. Астрономите установиха, че средният месечен брой слънчеви петна достига 196,5, което е много повече от 115, предвидени за слънчевия максимум на 25-ия цикъл. Докато някои учени смятат, че слънчевият максимум или пикът на слънчевата активност по време на един цикъл ще настъпи следващото лято, новите данни показват, че той вероятно вече е тук и ще продължи до януари 2025 г.

Така, ако прогнозите са верни, през следващите шест месеца ще станем свидетели на проява на максимална слънчева активност. Това означава, че броят на геомагнитните бури, сред които най-силните ще бъдат, може да се увеличи.