Учени от компанията за орбитално картографиране LeoLabs предупреждават, че в орбита са се натрупали твърде много космически отпадъци, което неизбежно ще доведе до катастрофа.

Степените на изоставените ракети в орбита, както и техните отломки, които обикалят около Земята, са бомба със закъснител, която чака да се случи, казва служителят на LeoLabs Дарън Макнайт, пише Futurism.

LeoLabs управлява мрежа от радари, които сканират ниска околоземна орбита, като същевременно картографират хиляди обекти в полет: изоставени степени на ракети и техните отломки.

Дан Сеперли от LeoLabs предупреждава, че ще има катастрофа в ниска околоземна орбита, която вече е трудно да се избегне, поради огромното количество космически отпадъци.

Около Земята обикалят приблизително 30 000 000 обекта, които са по-големи от футболна топка и се движат с много високи скорости. Сеперли смята, че въпросът вече не е дали ще се случат мащабни масови сблъсъци между обекти, а по-скоро кога ще се случи това.

LeoLabs може да проследява обекти с диаметър около 10 см, но всичко по-малко е извън обхвата на радара. А рисковете за астронавтите са много големи, независимо от размера на космическите отпадъци.

Огромно количество отломки, получени в резултат на сблъсък на големи фрагменти от космически отпадъци, летят в орбиталната равнина на Международната космическа станция (МКС). Сеперли смята, че всеки фрагмент, по-голям от няколко милиметра, е смъртоносен за астронавтите, които излизат в открития космос.

космически боклукЦял екран
Рисковете за астронавтите са много високи, независимо от размера на космическите отпадъци Снимка: space.com

Въпреки че досега никой не е загинал поради космически отломки, вече са наблюдавани няколко опасни ситуации. Например, парче космически отломки направи дупка в роботизираната ръка Canadarm2 на МКС през 2021 г.

Макнайт казва, че най-голямата заплаха за космическите мисии, както пилотирани, така и роботизирани, в ниска околоземна орбита са изоставените ракетни степени. В разгара на Студената война Съединените щати и бившият Съветски съюз изоставиха отработените горни степени на ракети в космоса и никога не постигнаха споразумение за премахването им от орбита.

През 2022 г. две такива ракетни степени, една съветска и една американска, почти се сблъскаха. Такъв сблъсък би бил катастрофален, казват учените, с отломки, разпръснати на стотици километри. Това би създало много голяма заплаха за космическите мисии.

Ракетните степени на космическите суперсили представляват такава огромна заплаха за изследването на космоса от човека, че водещите световни космически агенции трябва да действат сега, за да премахнат тези опасности, казва Ян Кристенсен от фондация „Сигурен свят“.

Най-голямото дипломатическо предизвикателство, каза Кристенсен, е да убеди трите големи космически нации, Съединените щати, Русия и Китай, да започнат да почистват собствените си големи отломки.