Google още от миналото лято тества в малка група подбрани потребители програма за проверка на правописа и граматиката, използваща машинно обучение и алгоритми с елементи на изкуствен интелект. От днес тази опция могат да използват потребителите на бизнес версиите на Google Docs – тоест, потребителите на G Suite.

Досега в Google Docs работеше обикновена версия на програмата за проверка на правописа, която и сега забелязва и подчертава с червена линия неправилно написаните думи. Но сега се използва смарт коректор, който може да различава елементи от контекста при думи които си приличат. Така например, алгоритъмът може да подскаже, дали да се използва affect или effect, да укаже, че потребителят е объркал they’re и their, какво време на глагола е по-добре да се използва и т.н. В тези думи няма правописни грешки, а алгоритъмът, подобно на другите текстови процесори ги разпознава като граматични грешки, но тук се използват машинно обучение и изкуствен интелект. „Използваните алгоритми с елементи на изкуствен интелект могат да разпознаят както дребните грешки при използването на a и an, до сложните граматични концепции“ – се казва в официалния блог на интернет гиганта.

The Verge отбеляза, че в новия коректор се използва същия изкуствен интелект, който превежда текстовете от един език на друг.

За разлика от стандартния коректор, новият алгоритъм подчертава сгрешеното със синя линия. Ако се кликне върху тази грешка, излизат предложения за корекция. Засега новият коректор работи само с английски език.