Преди време Google обеща да отвори регистрацията на домейни от първо ниво в зоната .dev за всички желаещи. Обещанието бе, че това ще стане на 28-ми февруари. Точно в полунощ на 1-ви март тази година компанията разреши регистрациите.

Според Google, .dev домейнът е пространство в Глобалната мрежа, посветено на разработчиците и специалистите, което може да се използва и от други физически и юридически лица за предлагане на собствени продукти.

За регистрация в .dev зоната е необходимо да се подаде заявка към някой регистратор на имена на домейни. Може да се използва и онлайн услугата на интернет гиганта Google Domains, но може да се използва и който и да било друг регистратор.

Google предлага много интересен бонус: безплатен домейн адрес в .dev зоната за всички, попълнили анкетата за получаване на билети и участие в предстоящата конференция на разработчиците Google I/O. Тази година конференцията е обявена 7-ми май и ще продължи до 9-ти май.

Важно преимущество на .dev зоната, освен получаването на лесен и лесно запомнящ се адрес, е вграденото HTTPS криптиране. Google вече прехвърли повечето си сайтове, включително web.dev, opensource.dev и flutter.dev в новата зона на домейни. Проверката, дали дадено име на домейн е свободно, може да стане в сайта get.dev.