Въпреки високата ефективност на технологията Google Play Protect и филтрирането на вредния софтуер, в Play Store магазина все още е пълно с Android приложения, които имат съмнителна активност в мобилните устройства. Но Google не отстъпва – тази седмица компанията е свалила от каталога 29 апликации, които показват неприятни и лъжливи реклами, и дори крадат лична информация. Приложенията са принципно за правене и разглеждане на снимки, но всъщност те периодично препращат потребителите към порно сайтове, активират фишинг измами, които крадат данни, като изискват попълване на формуляр „за конкурс“. Други от тях би трябвало да „разкрасяват“ автопортретите на потребителите, докато де факто те са ги изпращали на външни носители.

Софтуерът е използвал хитри трикове, за да прикрие своята природа. За компресирането са ползвани няколко степени на компресия, за да бъде заблуден анализа на Play Protect. Сървърите им пък са защитени чрез криптиране на файловете от най-висок клас. Приложенията могат да се скрият от стандартния списък, предоставен в Android и могат да се зареждат заедно със стартиране на устройството.

Проблемът не би бил толкова сериозен, ако приложенията не бяха така известни, преди Google да ги премахне. Три от тях имат над един милион тегления в Play Store, а единадесет други приложения – над сто хиляди. Има голяма вероятност много от мобилните устройства все още да имат някое от приложенията в паметта си, без потребителите да знаят каква вреда причиняват.