Няколко часа след дебюта на новия iPhone, китайската компания Huawei представи първия телефон с тройно сгъване, който ще бъде на стойност $2800. Като компанията се стреми да разшири лидерството си на най-големия пазар на смартфони в света и да открадне светлината на прожекторите от Apple.

Китайският технологичен гигант показа новия си Mate XT, който потребителите могат да сгънат по три начина като врата с акордеон, по време на церемония по пускането на пазара в южния технологичен център на Шенжен.

Устройството вече е получило повече от 4 милиона предварителни поръчки, за които не се изисква депозит, според сайта на компанията.

„Днес ви предлагаме продукт, за който всеки може да се сети, но не може да направи. Нашият екип работи усилено в продължение на пет години и никога не се е отказал“, каза изпълнителният директор на Huawei Ричард Ю при представянето. „Днес отново ще пренапишем историята на индустрията, ще превърнем научната фантастика в реалност и ще поведем нова ера на сгъваемите устройства.“

Новият телефон може да се похвали с AI асистент с функции за обобщение на текст, превод и редактиране, както и функции за редактиране на изображения, подсилени с AI, като изрязване на нежелани части от снимки, каза Ю.

Дългоочакваното пускане на пазара идва само часове след като Apple представи най-новия си модел – iPhone 16, подсилен с изкуствен интелект – като и двата смартфона трябва да бъдат пуснати в продажба на 20 септември.

Apple ще покаже iPhone 16, iPhone 16 Pro и 16 Pro Max за първи път тази вечер

Ето го новия iPhone 16: по-бърз, по-голям, но не и по-скъп. "Не разбира" руски ВИДЕО

Mate XT се предлага в червено и черно и има 10,2-инчов дисплей. С ширина 3,6 мм, компанията каза, че това е най-тънкият сгъваем телефон в света и има приставка за клавиатура, която се побира в джоба ви.
Цените започват от 19 999 юана (2 800 долара) за 256 гигабайта, като версиите с по-висока памет са налични за 21 999 юана и 23 999 юана.

Докато Apple години наред се радваше на голямо търсене в Китай, където пускането на нови модели iPhone предизвикаше лудост, продажбите му намаляха и класирането на компанията във втората по големина икономика в света сега спадна от трето на шесто място.

Huawei се завърна в сегмента на смартфони от висок клас миналата година с пускането на устройство, задвижвано от чип, произведен в страната, противопоставяйки се на санкциите на САЩ, които прекъснаха достъпа му до глобалната верига за доставки на чипсети. Пускането на пазара на Mate 60 Pro изненада анализатори и американски служители.

Huawei вече има двупосочни сгъваеми телефони в гамата си и силните му продажби в Китай му помогнаха да изпревари Samsung Electronics.

Но с цена, която започва от $2800 - повече от два пъти над началната цена на сравнимия iPhone 16 Pro Max - и ограничено производство, телефонът с тройно сгъване вероятно ще се превърне повече в символ на технологичната мощ на Huawei, отколкото в основен двигател на продажбите, казаха анализатори.