Този материал се появи в блога на Терънс Еден (Terence Eden’s Blog) и предизвика бурна реакция в общността. Да се присъединим и ние и да разгледаме още една актуална и наболяла тема.

С времето, постепенно се изгради един твърде неприятен шаблон, който трябва да се следва от потребителите на мобилни устройства. Тази ситуация лесно би могла да се избегне, ако програмистите и бизнесмените разсъждаваха като обикновени хора.

Моята аудиосистема е Pioneer/Onkyo. Доста добра техника, която се продава заедно с приложение за Android, с помощта на което смартфонът се използва като едно великолепно дистанционно.

Но след поредното обновяване, приложението показа списъка с направените промени и подобрения, след което изскочи следното:

Никак не мога да си представя, за какво му е на едно дистанционно да знае моето местоположение. Все пак това е едно несложно приложение, което си върши работата без проблеми. Реших, че това е някаква маркетингова глупост и отказах да се съглася с подканата. След което приложението спря да работи.

Да оставим настрана ужасната граматика на съобщението в изскачащия програмен прозорец. Имаме една твърде неприятна ситуация: досега приложението си работеше нормално, а сега престана въобще да работи, понеже разработчикът явно не е помислил, че някой ще се осмели да се откаже да даде каквито и да било конфиденциални данни.

Оказа се, че има много други потребители като мен. Ние изпратихме жалба до компанията, която след няколко седмици представи обновяване.

Новото е, че въпросното съобщение ще се показва „само при необходимост“.

Но. При използването на Android версия 4 или 5, подканата продължава да се появява при инсталирането на приложението или при обновяването до последната версия.

И още, оказа се, че местоположението на устройството е необходимо, за настройка на безжичните устройства наоколо. „Информацията за местоположението на устройството не се използва за никакви други цели“.


И да, новото приложение работи дори и когато забраним следенето. Изглежда, че се е получило. Дали? Какви са причините за всичко това?

Причина №1

Първата грешка е допусната от разработчиците на Pioneer/Onkyo. Те може би трябваше да пуснат съобщение от следния тип: „Хей, бихме искали да знаем вашето местоположение, така че да можем…“ и след това да дадат на потребителя да направи осъзнат избор, дали да предоставя тази информация.

Причина №2

Мъдрият Google свърза „местоположението“ с функциите за сканиране BLE, както и с Wi-Fi сканирането и с тяхна помощ е съвсем лесно да се узнае местоположението. Тоест, вижда се, че се намирате близо до Wi-Fi точката А, а може би и до В, така че не е трудно да се предположи къде точно се намирате.

Браво на тези разработчици. Не можеха ли да зададат по-разбираеми въпроси, като например „Ще разрешите ли Wi-Fi сканирането? Имайте предвид, че това ще разкрие вашето местоположение“. Може би това не е точната формулировка на едно подобно съобщение, но е къде по-добре от сегашната ситуация, която наистина реално дезориентира и огорчава потребителите.

И това е едно от най-разпространените оплаквания от ОС Android.

Разрешението на говориш свободно

Във времената на Nokia приложенията винаги искаха право на достъп, при това някак внезапно. Имаше шеги, че уеб браузърът ще поиска разрешение за достъп до Глобалната мрежа, а след това ще ви запита, дали наистина искате да се свържете с безопасния уеб сайт.

Мислите че се шегувам? Това е нещо обикновено в Symbian:

Android и Apple трябваше да ни отърват и освободят от тези досадни неща. С внимателна и щателна модерация на хранилищата и двойно и тройно проверени приложения, не е необходимо да се губи времето на потребителите с молби и въпроси за даване на достъп.

Само че се случи следното:

Разработчиците злоупотребиха с доверието и започнаха да тикат в своите програми ненужни въпроси за достъп до какво ли не, само за да могат да експлоатират потребителя.

Хората не има се мисли за това. Никой не му се занимава да контролира хранилищата с приложения. Разработчиците не искат да си имат проблеми с потребителите. Регулаторните органи не искат личните данни да се дават без съгласие. Потребителите казват, че искат да имат контрол върху приложенията, но всъщност не разбират последствията.

Каква лудница! Отивам да си купя две ААА батерийки за обикновено дистанционно.