Компанията предлага нов начин за оценка мощността на квантовите компютри. Така нареченият „квантов обем“ се удвоява всяка година, подобно на нарастването на броя на транзисторите в класическите процесори.

„Квантовият обем“ показва доколко полезни са станали квантовите компютри за решаването на проблеми от реалния свят – търсене на нови химични съединения, моделирането на финансовите рискове, оптимизацията на логистиката и т.н.

Досега производителността на квантовите компютри се измерваше предимно чрез броя кубити – единицата за квантова информация. Но директното добавяне на кубити не повишава производителността на машината, понеже крехкото квантово състояние може да бъде засеганато дори и от най-леките вибрации и промяна на околната температура. Това води до грешки в изчисленията, които се натрупват.

Според IBM, по-подходящ метод за оценка на прогреса е квантовият обем, в който са включени броя кубити, качеството на връзките между тях и коефициента на грешката.

Така например, представеният в началото на годината Q System One, счита за първият комерсиален квантов компютър е с квантов обем 16.

Q System One има един от най-високите квантови обеми, понеже има един от най-ниските коефициенти на грешката. IBM отбеляза, че в сравнение с 2017 година учените на компанията са успели на два пъти да удвоят квантовия обем на своите решения, което съвсем точно съответства на Закона на Мур.