Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) продължава най-внимателно да наблюдава действията на Илън Мъск, който миналата година си позволи да напише „неправилни“ туитове и бе обвинен във вероятно мошеничество с акциите на неговата автомобилна компания Tesla. Тогава Мъск се съгласи на извънсъдебно споразумени. Според споразумението, Мъск напуска поста председател на борда на директорите, но остава CEO на Tesla, като не трябва да разкрива в Twitter каквато и да било финансова информация.

Но тези дни Мъск изглежда наруши споразумението, като съобщи в социалната мрежа съобщение, че през 2011 година Tesla е произвела 0 електромобили, а през 2019-та ще произведе 500 000.

4000 Tesla cars loading in SF for Europe pic.twitter.com/BODbSzo3Fr

— Elon Musk (@elonmusk) February 20, 2019

Малко след публикуването на съобщението в Twitter, Комисията по ценните книжа и борсите се обърна към федералния съд с молба това действие на Илън Мъск да се признае като неуважение към съда. Причината е, че той не се е консултирал с юристите на компанията, преди да публикува този туит, както е предвидено в споразумението с регулаторните органи.

По-късно юристите промениха съобщението на Мъск и сега то изглежда по друг начин: „В началото на 2019 година обемът на производство вероятно ще достигне 500 000 електромобила (около 10 000 на седмица), а доставките очакваме да възлязат на 400 000 електрически автомобила„.

Малко по-късно Мъск допълни съобщението, като заяви, че броят произведение електромобили Tesla Model 3 ще бъде в диапазона от 350 до 500 хиляди. Очаква се съдът да се произнесе по ситуацията.