Основателят, собственик и генерален директор на компанията SpaceX Илън Мъск публикува в своя Twitter акаунт изпитанията на защитния топлинен екран на бъдещия космически кораб Starship. Защитният екран е необходим, за да може корабът да издържа триенето в атмосферата при завръщането на Земята.

По време на стендовите тестове специални горелки са насочени към топлинния щит и го нагряват до екстремални температури. Най-ярките области в представените от Мъск изображения са нагряти до впечатляващите 1650 градуса по Келвин (1376,85 °C). Според Мъск, това е достатъчно, за да може корабът да премине през плътните слоеве на атмосферата и да не изгори при кацането.

Testing Starship heatshield hex tiles pic.twitter.com/PycE9VthxQ

— Elon Musk (@elonmusk) March 17, 2019

Мъск добави, че щитът се състои от шестоъгълни плочи, поставени само на страната на кораба, обърната към атмосферата. Секциите, които се нагряват най-силно ще имат изпарителни камери за по-ефективно разсейване на топлината. Използва се нова технология, наподобяща потенето. Чрез специални пори на външната повърхност на топлинния щит се извежда и изпарява охладителна течност, която ще се подава към порите чрез прокараните в шестоъгълните плочи канали. Идеята е космическият кораб Starship да се използва многократно с минимална диагностика – само като се зареди с гориво и охладителна течност.

Илън Мъск каза още, че първите полетни тестове на Starship ще бъдат на малка височина, понеже ще започнат изпитанията на новия двигател, използващ метан и кислород.