Изследователи от Pew Internet & American Life Project установиха, че интернет става все по-нестабилен и все повече уеб страници изчезват. 

В статия на ECOticias се казва, че експертите са "шокирани" от странното явление. Според проучване 39% от всички активни уеб страници от 2013 г. вече са изчезнали. Освен това 9% от уеб страниците, създадени между 2013 г. и 2023 г., също са изчезнали, твърдят от Pew Research Center. Това включва важна правителствена информация, новинарски статии и академични справки.

По-специално, популярният онлайн ресурс Wikipedia страда от този проблем. Повече от половината статии в сайта съдържат поне една неработеща връзка. Това явление, наречено „загниване на връзки“, възниква, когато хипервръзките прекъснат или целевите им уебсайтове вече не съществуват.

Проблемът засяга не само обикновените уебсайтове, но и социалните мрежи. Например, 15% от туитовете се изтриват в рамките на няколко месеца след публикуването им, а цели акаунти в социалните медии могат да „изчезнат с едно кликване“.

„Това явление повдига смразяващ въпрос: можем ли да запазим интернет за бъдещите поколения или има опасност нашата цифрова история да бъде изгубена завинаги?“ – се казва в статията.

Както се отбелязва в публикацията, организации като Internet Archive се борят за запазване на цифровата история, но правителствата и частните компании трябва да се включат в решаването на проблема. По-специално, говорим за прилагането на правителствени политики, насочени към запазване на критични цифрови ресурси. Индивидите също могат да допринесат чрез прости действия като архивиране на данни, запазване на уеб страници и участие в проекти за архивиране.

„В тази ера на бързо изчезваща цифрова информация е по-важно от всякога да гарантираме оцеляването на нашето онлайн наследство за бъдещите поколения, за да го изследват и разбират“, се казва в публикацията.

Припомняме, че Герт Ловинк, професор в Амстердамския университет за приложни науки, смята, че рано или късно интернет ще стане неподходящ като платформа за обмен на мнения.