Новият космически кораб на НАСА Advanced Composite Solar Sail System (ACS3), оборудван със слънчево платно на стойност 20 милиона долара, се дезориентира и се върти неконтролируемо в орбита. След разгръщането на слънчевото платно инженерите на НАСА откриха малка чупка в една от стрелите или структурните греди, които поддържат платното, което повлия на способността на превозното средство да поддържа правилната траектория.

Космическият кораб ACS3 беше изпратен в слънчево-синхронна орбита на височина 966 км над земната повърхност (почти 2 пъти по-висока от Международната космическа станция) в края на април 2024 г. С помощта на това устройство НАСА планира да тества нова технология за бързо придвижване в космоса.

Космическият кораб е оборудван със слънчево платно с площ от 80 квадратни метра, което беше успешно разгърнато едва от втория опит в края на август тази година, пише Daily Mail. Преди това бяха установени проблеми в задвижващата система.

Слънчевото платно използва натиска на слънчевата светлина, за да се задвижи, подобно на това, че платноходката използва натиска на вятъра на Земята. Платното се поддържа от композитни стрели от полимерен материал. Те са леки и устойчиви на деформация при излагане на високи температури. И все пак НАСА откри проблем в една от четирите стрели на слънчевото платно. Предполага се, че огъването може да е станало по време на разгръщането на слънчевото платно в орбита.

слънчево платноЦял екран
 Снимка: NASA

Инженерите на НАСА изключиха системата за контрол на ориентацията ACS3, преди да разгърнат слънчевото платно, за да гарантират, че разгръщането е успешно. Тази система е деактивирана почти 2 месеца, в резултат на което космическият кораб се търкаля неконтролируемо в космоса. Откриването на огъване в една от стрелите допълнително забави повторното активиране на системата за контрол на ориентацията и инженерите работят за разрешаване на проблема.

Инженерите на НАСА сега работят за преместване на ACS3, докато слънчевото платно не бъде насочено към пряка слънчева светлина. След това инженерите могат да активират отново системата за контрол на отношението и да спрат космическия кораб да се върти постоянно.

слънчево платноЦял екран
 Снимка: NASA

След като системата за контрол на ориентацията бъде активирана отново, ACS3 ще може правилно да насочва комуникационната антена и учените ще могат да получат повече данни и да се подготвят да започнат да маневрират с космическия кораб. Това ще позволи пълен тест на технологията за слънчеви платна, която един ден може значително да намали цената на пътуването в дълбокия космос и също така да позволи по-бързо пътуване през космоса.

НАСА каза, че вече са получени много ценни данни, които могат да бъдат използвани за създаване на още по-големи слънчеви платна, способни да движат големи космически кораби и устройства. Учените се надяват да получат още по-ценна информация, когато проблемът с ACS3 бъде решен и започнат маневри в космоса, когато апаратът промени орбитата си и ориентацията на слънчевото платно.