В експерименталния термоядрен реактор Huanliu-3, който се намира в Китай, физиците успяха да създадат специално магнитно поле, което е важна стъпка за получаване на чиста и неограничена енергия в бъдеще. Това постижение е важно за бъдещи експерименти в най-големия термоядреен реактор в света ITER, който се намира във Франция.

Термоядрените реактори понякога се наричат ​​изкуствено Слънце, защото са способни да възпроизвеждат реакцията, която протича в ядрото на нашата звезда и всички звезди, пише Popular Mechanics. Говорим за термоядрен синтез, когато атомите на водорода или неговите изотопи се сливат заедно, което води до освобождаване на огромно количество енергия. Тази енергия е чиста, тоест безотпадна и практически неограничена. За получаването му работят учени от цял ​​свят. Но се предполага, че ще може да се получава термоядрена енергия едва след 10-20 години. Въпреки това е необходимо да се създадат всички условия това да се случи.

Физиците от термоядрения реактор Huanliu-3 постигнаха друг важен крайъгълен камък по пътя към неограничена енергия. Те успяха за първи път да създадат магнитно поле, което е напълно ново по своя дизайн. Струва си да се каже, че този реактор не е в състояние да работи стабилно или да произвежда повече енергия, отколкото е изразходвана за получаване на термоядрен синтез. Но реакторът Huanliu-3 е изпитателна площадка за тестване на определени технологии, които ще помогнат за експлоатацията на най-големия термоядреен реактор ITER във Франция.

термоядрен реакторЦял екран
Термоядреният реактор Huanliu-3 Снимка: CCTV

Подобно на реактора ITER, Huanliu-3 е токамак, тоест реактор с форма на тороид. Инсталацията задържа много гореща плазма вътре с помощта на силно магнитно поле. Именно в плазмата протича термоядрената реакция, необходима за появата на термоядрена енергия. Проблемът е, че физиците все още не са постигнали дългосрочна стабилност на плазмата, така че постоянният термоядрен синтез да продължава, както в ядрото на Слънцето. Следователно е необходимо да се създаде напълно ново магнитно поле в неговия дизайн, за да съдържа плазма с температура от десетки милиони градуси по Целзий. Именно това магнитно поле ще ни позволи да получаваме чиста енергия в бъдеще.

Има редица проблеми с начина, по който съвременните токамаци създават магнитни полета. Затова се работи за създаване на свръхмощни магнити, които се подобряват. Новата конфигурация на магнитното поле може да бъде огромна стъпка напред не само за реактора Huanliu-3, но и за реактора ITER.