След една година разработване бе представена операционната система Redox 0.5, написана с използването на езика за програмиране Rust базирана на собствено микроядро. Компилациите се разпространяват под свободния лиценз MIT. Предложени са готови дискови образи, предназначени за тестване в средата на VirtualBox или QEMU.

Десктоп средата в Redox е изградена на базата на графичната среда Orbital, работеща върху Wayland. За уеб браузър се използва Netsurf. Новата операционна система използва концепцията за микроядро, което осигурява единствено взаимодействието между процесите и управлението на ресурсите. Всичко останало е изнесено във външни библиотеки, които могат да се използват както от ядрото, така и от потребителските приложения. Всички драйвери работят в потребителското пространство в изолирани sandbox среди. За съвместимост с вече съществуващите приложения се предлага специален POSIX слой, даващ възможност за стартирането на много програми, без да се налага да бъдат портвани.

Redox се развива в съответствие с Unix философията, като някои идеи са взети от SeL4, Minix и Plan 9. В операционната система важи принципа „Всичко е URL“. Така например, за работа са акаунтите се използва URL „og://, за взаимодействието между процесите „bus://“, за мрежовите връзки „tcp://“ и т.н.

В рамките на проекта се изгражда собствен пакетен мениджър, комплект със стандартни помощни програми (binutils, coreutils, netutils, extrautils), мрежови стек, vim-подобен текстов редактор и други.