Американската компания Mayman Aerospace обяви успешното завършване на полетните изпитания във военна база в калифорнийската пустиня на прототипа на реактивния безпилотен летателен апарат с вертикално излитане и кацане (VTOL) Razor. За това пише European Security & Defence.

Както се отбелязва в публикацията, Razor е многоцелеви дрон, който може да се използва за разузнаване, наблюдение и за транспортиране на критични военни товари.

В допълнение, според производителя, UAV може да бъде конфигуриран да разшири обхвата на по-малки ракети въздух-въздух или въздух-земя като Brimstone или Hellfire. UAV е в състояние да достави ракета на разстояние над 320 километра, да се движи на място до получаване на команда и след това да пусне ракетата, за да финализира целта.

Съобщава се, че Razor може да излита от площадка с размери 3 x 3 метра, да достига скорост до 805 км/ч и да работи на височина до 6000 метра.

Други функции включват навигация и контрол с помощта на изкуствен интелект без GPS.

„Като многофункционална технология с двойно предназначение, Razor вече променя начина, по който военните командири и цивилните лидери мислят за автономните VTOL“, казва изпълнителният директор на Mayman Aerospace Дейвид Мейман.

БЛА Razor / Снимка: Mayman Aerospace

Главният инженер на Mayman Aerospace д-р Ману Шарма добавя, че UAV е изпълнил седем автономни мисии по време на изпитанията. Той подчертава, че всички системи са работили перфектно по план. Основната цел била да се тестват най-новите софтуерни актуализации и управление на полета.

Също така се съобщава, че Razor е напълно мащабируемо устройство. В момента Mayman Aerospace планира да разработи варианти P100, P500 и P1000 с полезен товар съответно 45 килограма, 227 килограма и 454 килограма. Производството и продажбата на P100 е планирано за 2025 г.

Тестова проба / Снимка: Mayman Aerospace

Превод: GlasNews.bg