Експерти обясниха какво прави самолетният режим на телефона. Когато се включи, абсолютно всички безжични връзки са деактивирани - мобилни комуникации, GPS, Bluetooth, Wi-Fi.

Обикновено това трябва да се прави в самолет, за да не се намесва в работата на неговите системи. Въпреки че първоначално този режим е създаден специално за пътуване със самолет, той намери своето приложение в ежедневието.

На първо място, включването на самолетен режим спестява енергия от батерията. Чрез деактивиране на всички мрежови функции консумацията на енергия намалява до минимум. Това е особено полезно, когато трябва да предпазите телефона си от изчерпване и нямате зарядно устройство наблизо.

Освен това включването и изключването на самолетния режим на телефона ви позволява бързо да възстановите комуникацията. Можете да опитате да не рестартирате устройството, но първо да активирате този режим. След това достъпът до мрежата може да бъде отново достъпен.

Друго очевидно предимство на режима е, че ускорява процеса на зареждане на телефона. Когато всички безжични сигнали са изключени, устройството ще се зарежда в пъти по-бързо, а това е важно, когато трябва да подготвите телефона за активно използване възможно най-бързо.

Самолетният режим допълнително предпазва телефона от определени външни дразнители. Например, ако говорим за важни преговори или желанието да си починете от постоянния поток от информация.