След Google, Twitter, Facebook, WhatsApp и другите онлайн ресурси, без които за повечето хора интернет е немислим, китайските власти спряха достъпа на своите граждани до Bing. Търсачката Bing е собственост на Microsoft и уникалното в този случай е, че Bing за разлика от търсачката на Google, послушно филтрираше резултатите от подадените запитвания в съответствие с местните закони.

Информацията за блокирането на Bing в Китай публикува изданието The New York Times. Уеб порталът отбеляза, че ако блокирането не е временно и остане постоянно, то това ще покаже категоричната решимост на Пекин да не допуска в националното интернет пространство западни компании, независимо от тяхната лоялност и готовност да се примирят с цензурата.

Китайското министерство, отговорно за филтрирането на информацията в интернет, рядко коментира блокирането на сайтовете и услугите и засега не съобщава подробности за Bing. Софтуерният гигант потвърди, че неговата търсачка не е достъпна в Китай. А китайският оператор China Unicom заяви пред The Financial Times, че Bing се блокира по нареждане на правителството.

Според данните на Greatfire.org – уеб сайтът, извършващ мониторинг на уеб пространството, Bing засега е недостъпен само в някои региони на страната. Където има достъп, потребителите могат да въведат в Bing например Далай Лама и да получат комплект държавни материали, че той е духовният лидер на тибетските будисти. В останалия свят същото запитване води до Уикипедия.