Несмъртоносната микровълнова система Microwave Active Denial System, създадена в Китай е най-компактната сред световните аналози. Тя има два режима на работа: болката може да бъде предизвикана във вид на тънък лъч излъчване или във вид на полукръг. Не се съобщава информация за разстоянието, на което действа новото оръжие.

Компактният и мощен микровълнов излъчвател е създаден от Пекинския институт за радиационни измервания, тясно свързан с една от най-големите държавни корпорации – China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

Microwave Active Denial System генерира микровълни в милиметровия диапазон, които буквално проникват под кожата и тъканите и причиняват сериозна болка. Действието на оръжието може да бъде концентрирано в тестен лъч за засягане на конкретен орган, а може да бъде и широк сектор, поразяващ цяла вражеска бойна единица.

MADS ще бъде даден на контратерористичните отдели, на граничарите и на бреговата охрана. Оръжието ще предотвратява координираните действия на противника.

Предлага се инсталация във вид на фургон с неголяма антена отгоре. Има и малка мобилна версия.

Изданието Global Times съобщи, че ефективността и безопасността на новата система е потвърдена от тестове, осъществено от „професионалните отдели“. Не се съобщава как точно е проверяван MADS. Подчертава се, че микровълновото излъчване не оставя травми и не причинява дълготрайна вреда на здравето.

Китайските власти допълват, че голям интерес към MADS проявяват представителите на редица други държави.