Производителите на мобилна електроника от Китай пресметнаха, колко по-скъпи ще бъдат телефоните с поддръжката на мобилните мрежи от пето поколение. Според DigiTimes, увеличението на цените на 5G телефоните трябва да бъде приемливо за потребителите и да осигури необходимите доходи на производителите.

Според тези анализи и прогнози, себестойността на бъдещите 5G смартфони ще бъде с около $74-$80 по-висока в сравнение със сега съществуващите 4G модели. Това е с 500 китайски юана повече и аналитиците побързаха да обявят новата формула за определяне на цената: „5G+500“. В тази сума са включени $50 за 5G модемите и процесорите. Останалите $30 ще бъдат изразходвани за антени, платки и други подобни.

Цената на първата вълна 5G смартфони трябва да включва и 20-те процента печалба, която трябва да бъде добавена към тяхната себестойност. Производителите считат, че тази формула показва цената, която ще им позволи да запазят ръста на продажбите, и която ще е приемлива за потребителите.

Най-бурното развитие на 5G мобилните устройства и онлайн услугите за тях се очаква да стане именно тази година. Големите производители на чипове, включително Qualcomm, MediaTek, Intel, HiSilicon Technologies, Samsung Electronics и Unigroup Spreadtrum & RDA вече обявиха своите 5G решения за първата половина на 2019 година. Qualcomm, MediaTek и Intel вече представиха свои 5G чипове през втората половина на 2018 година.