Когато пазарът на Android-смартфоните започна своето съществуване, производителите използваха 256/512 MB оперативна памет. Подобни показатели бяха достатъчни за това време, но за съжаление днес тези цифри изглеждат нелепо. Според статистиката, през последните няколко години, количеството на оперативната памет в смартфоните се е увеличило значително. Компаниите са започнали да представят апарати с 10 и дори 12 GB оперативна памет, но има ли смисъл?

Нашите колеги от androidauthority са провели собствени тестове и са стигнали до някои заключения, за които ще разкажем малко по-долу.

В Android има суап раздел zRAM, който се намира във вградената памет и може да облекчи живота на оперативната памет. При недостиг на пространство, тя използва ресурсите на zRAM

Нека първо да видим колко памет използват различните приложения, за да разберем каква е оптималната RAM за 2019 година.

YouTube, WhatsApp, VLC и останалите леки приложения заемат памет от 100 до 300 МВ. Различните простички игри и Twitter изразходват от 300 до 400 MB памет. Instagram, Google Maps, Google Photos се нуждаят от около 400 до 700 MB поради необходимостта от поставяне в паметта на много ресурсоемки данни. При Instagram, това е различно мултимедийно съдържание. Поради тази причина, Twitter „яде“ 400 MB.

Google Chrome с 3 отворени раздела изисква 900 MB, както и нересурсоемките 3D-игри от рода на Asphalt 9. Достатъчно взискателна към ресурсите е PUBG Mobile, която отнема 1200 MB памет, не надвишавайки много показателите на Chrome.

С оглед на по-горе изложеното, може да се стигне до заключението, че за удобното използване на смартфона е достатъчно той да притежава 6 GB RAM, имайки предвид, че самата система също изразходва около 2 GB памет. В този случай, в паметта на устройството може да се съхрани 1 взискателна игра (PUBG, например), браузър, различни приложения на социалните мрежи и така нататък. Много рядко собствениците на устройства с 6 GB RAM памет ще се сблъскат с разтоварването на приложения от паметта (това е лесно забележимо: приложението при повторно му стартиране се зарежда отначало, а в някои случаи може да загубите по-рано въведените данни).

8 GB RAM ще са достатъчни за 2 ресурсоемки приложения (например PUBG и Fortnite) и много други.

Има ли нужда от 10 GB?

Простичкият отговор на въпроса – Не. Просто няма да се сблъскате със ситуация, при която 8 GB RAM няма да са достатъчни. За 12 GB пък няма смисъл да говорим, защото на този етап от развитието на мобилните технологии, тя е предостатъчна.

Какви са Вашите наблюдения относно работата на различните устройства с определено количество RAM? Какви и колко едновременно отворени приложения успявате да използвате? Все пак отговорите на тези въпроси биха били полезни на хората, възнамеряващи да се сдобият с даден смартфон, така че нека си бъдем полезни взаимно.