Bяха необходими почти две години, но планираната общност от къщи, направени с гигантски 3D принтер в Джорджтаун, Тексас, е почти завършена.

Къщите, които са част от общност, наречена Wolf Ranch, се строят с голям 3D принтер, наречен Vulcan, който е широк 13 метра и тежи повече от 4,75 тона. Проектът е част от съвместно предприятие с разработчика на 3D принтиращи конструкции ICON и компанията за строителство на жилища Lennar. Той започна през ноември 2022 г. и екипите са близо до изпълнението на целта си да построят 100 жилища с Vulcan до края на лятото. Собствениците на жилища вече са започнали да се нанасят в някои от завършените 3D принтирани домове, чиято цена варира от 450 000 до 600 000 долара. Повече от една четвърт от жилищата са продадени.

3D принтерът на ICON използва смес от бетонов прах, вода, пясък и други материали, за да разстила купчини бетонни тръби, от които се изграждат стени и евентуално цяла къща. Къщите са едноетажни жилища с три до четири спални, които се отпечатват за около три седмици. Основите и металните покриви се правят по старомодния начин с помощта на човешки екипи.

След като бъдат отпечатани, стените изглеждат като гигантски участъци от велур, но са проектирани така, че да бъдат устойчиви и устойчиви дори при екстремни метеорологични условия. Освен това са водоустойчиви и енергийно ефективни. Според прессъобщение на ICON съвременните проекти на къщите в стил ранчо са предоставени от архитектурното бюро BIG-Bjarke Ingels Group. Строителният процес също е бил рационализиран в хода на проекта. Старшият ръководител на проекта в ICON Конър Дженкинс заяви пред Ройтерс, че строителството е започнало с пет различни строителни екипа, но след това е било сведено само до един екип и един робот-принтер.

Единственият недостатък е, че дебелината на стените пречи на WiFi сигналите. На жителите се налага да използват мрежови интернет рутери с излъчващи сигнали, разположени в целия дом, вместо само един рутер.

ICON не просто използва своя широкомащабен 3D принтер, за да прави домове на Земята, пише hicomm.bg. Съобщава се, че НАСА се интересува от използването на технологията за изграждане на структури на Луната за своята програма за изследване на Луната Artemis, която е планирана да изпрати първия си екипаж през септември 2025 г.