Компанията Anduril Industries на Палмър Лъки (изобретателят на VR шлема Oculus Rift, един от основателите на Oculus VR) сключи договор с министерството на отбраната на САЩ в рамките на спорната програма Project Maven. Да си припомним, че преди време недоволството на служителите принуди Google да спре съвместната работа с Пентагона в рамките на проекта Project Maven. Но за разлика от Google, още от самото създаване на Anduril Industries Палмър Лъки се съсредоточва върху военния сектор, създавайки най-напредничави системи.

Project Maven е спорен проект за развитието на изкуствен интелект във военните системи за наблюдение и разузнаване. Предвижда се използването на машинно обучение за преглед и обработка на милионите часове видео материал, заснет с помощта на дронове. Алгоритмите трябва да различават предимно хората на фона на околната обстановка. Проектът значително ще намали натоварването на хората аналитици. Основната цел е предоставянето на по-качествена информация на военните офицери, чрез която да не се допускат големи жертви сред цивилното население.

Палмър Лъки започна работа по проекта Project Maven през 2018 година. За разлика от Google, компанията Anduril Industries е много по-отворена към сключването на договори с военните. Миналата година разработената от Anduril Industries система Lattice бе успешно използвана за различаване на хората от другите обекти на границите на САЩ.