Засега на върха на стрийминг услугите за музика познаваме големите компании Spotify и Apple. Една нова фирма обаче желае да се отличи от гигантите, предоставяйки на музикантите и аудиофилите коренно различни условия за използване. Тя се казва Feedbands и може да ви впечатли с иновативен начин да плаща на изпълнителите и дори да се грижи за природата.

След всеки регистриран стрийм или нов потребител музикантите получават моментално хонорар във вид на биткойн. От друга страна, за всеки стотен стрийм от Feedbands засаждат едно дърво. Грахам Лангдън, директор на компанията, обяви:

„Това, което се опитваме да направим, е да превърнем стрийминга на музика в нещо директно влияещо на промените в климата. Чрез нашата нова платформа ние засаждаме едно дърво на всеки 100 стрийма. За да разширим нашата ефективност, ние стимулираме развитието на биткойн валутите по всякакъв начин. Плащаме на артистите повече от Spotify, възнаграждаваме слушащите и тези, които ни помагат да запишем още хора. Надяваме се стимулите да подпомогнат да достигнем максималния брой стриймове и, следователно, засадените дървета.“

Изпълнителите получават по един цент за стрийм, почти тройно повече от предложението на Spotify. Освен това всички получават криптовалута – слушащите, записващите музика и популяризиращите услугата. Лангдън обясни:

„Ние се вдъхновихме от Ecosia, търсачката, показваща същите резултати като Googlel, но засаждаща дървета, когато потребителите търсят през нея. Досега са посадили цели 50 милиона и продължават с всяка следваща секунда. Много хора вече избират по своя воля услуги, имащи директно регенеративно влияние върху планетата…“

Въпреки подозренията в екологичните опасности, последвали със зората на търсенето на криптовалута, доста е неочаквано да видим нейното приложение по такъв начин. Възможно е и много други компании да се вдъхновят от усилията на Feedbands.