Космическият кораб Crew Dragon, създаден от компанията на Илън Мъск SpaceX за транспортиране на астронавти до и от Международна Космическа Станция, успешно се приводни в Атлантическия океан, с което завърши първата тестова мисия Demo-1. Както обикновено завръщането и приводнението бяха показвани директно в канала на НАСА в YouTube.

Crew Dragon напусна МКС тази сутрин в 9:35 часа наше време и след шест часа полет навлезе в атмосферата на Земята, забави скоростта си с помощта на четири парашута и се приводни в Атлантическия океан на около 400 км от Кейп Канаверал. Видеото показва кораба SpaceX Go Searcher, който изважда от водата капсулата Crew Dragon.

.@SpaceX's 'Go Searcher' recovery ship is staged in the Atlantic Ocean awaiting #CrewDragon's splashdown at about 8:45am ET. After splashdown, teams aboard the ship will use a crane to lift the spacecraft out of the ocean. Watch live: https://t.co/mzKW5uDsTi pic.twitter.com/lZk7qFCXwD

— NASA (@NASA) March 8, 2019

Първото в историята изстрелване на Crew Dragon се състоя на 2-ри март от ракетната площадка на космодрума Кенеди във Флорида. На следващия ден космическият кораб в автоматичен режим се скачи с МКС. Това бе тестов полет без астронавти. На борда на кораба се намираха човекоподобния манекен Рипли и товар за МКС.

В края на месец юни Crew Dragon трябва да извърши още един безпилотен полет за проверка на системата за екстрена евакуация на екипажа по време на полет. Ако всичко мине добре, първият пилотиран полет трябва да се състои през месец юли. Да летят са определени астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли, които ще участват в 15-дневна мисия на НАСА.

Good splashdown of Dragon confirmed! pic.twitter.com/WK1nsNnOF5

— SpaceX (@SpaceX) March 8, 2019

SpaceX официално потвърди успешното завръщане на Crew Dragon, но засега няма по-подробна информация.