След срива на криптовалутата Bitcoin през 2017-та година, сравнително рядко се сещаме за основната цифрова валута. Но през последните няколко седмици биткойн курсът уверено расте, а преди няколко часа цената на основната криптовалута в редица борси за кратко време превиши психологическата бариера от $5000.

Според данните на онлайн услугата CoinDesk, която следи и показва цената на криптовалутите на различните пазари, максималното средно значение на биткойна през последните 24 часа е достигнало $4961,78 за един BTC.

През последните няколко часа Bitcoin курсът остана стабилен, като търговете бяха в рамките на коридора от $4600 до $4800. В 12:57 часа наше време средната цена на един биткойн достигна $4770.

Уеб порталът Mashable отбеляза, че курсът на биткойна не е достигал $5000 от месец ноември 2018 година.

Внезапният ръст на биткойна предизвиква асоциации със ситуацията от 2017-та година, когато централната криптовалута бе в пика на славата си и всеки час добавяше по $1000 към цената си. Но едва ли тази ситуация ще се повтори, понеже сега пазарът е много по-различен и спекулативните фактори значително намаляха.

Заедно с биткойна поскъпнаха и другите основни криптовалути (Ethereum, XRP, EOS и Litecoin), но техният ръст е по-скромен. Финансовите експерти се затрудняват да обяснят причините за внезапния ръст на цената на биткойна.

Общата пазарна капитализация на всичките криптовалути достигна $158 милиарда.