Банките Barclays и JP Morgan Chase започнаха да наемат физици, математици и програмисти за постигането на квантовото превъзходство, което ще бъде използвано за максимално точната оценка на рисковете и едновременното управление на хиляди сделки в реално време.

Терминът „квантово превъзходство“ означава, че е достигнат момента, в който квантовия компютър превъзхожда класическия и предлага значително по-висока производителност при изпълняване на универсалните алгоритми, предназначени за класическите компютри. Засега квантовите компютри са много по-бързи от класическите но само в някои специализирани задачи и алгоритми, а и все още натрупват значителни грешки при изчисленията.

Квантовите изчисления са изключително привлекателна идея за финансовите институции. По време на предишната икономическа криза от 2007-20087 години, основният проблем се оказа недостатъчно точната оценка на рисковете. Пресмятането на различните видове риск и тяхната свързаност е твърде сложна задача. Но сега банките и хедж фондовете са сигурни, че квантовите технологии ще им помогнат да повишат ефикасността на банковата система.

Другата важна причина за използването на квантови технологии е необходимостта от моменталното управление на хиляди сделки между продавачи и купувачи. Колкото по-добре е организиран този процес, толкова по-ефективна е банката. Тази задача не е лесна за класическите компютри.

За да проверят, дали квантовият компютър ще може да се справя с подобен тип задачи, група специалисти на банката Barclays пише програми за квантовия компютър на IBM – IBM Q System One. IBM обяви по време на CES в Лас Вегас, че това е първият квантов компютър за комерсиално използване.

За анализа на рисковете се използва метода на Монте Карло, който традиционно се използва от финансовите институции за определяне вероятността на събитията. Банкерите считат, че по-точната симулация с помощта на квантов компютър ще даде нови ориентири за оценката на вероятността за превишаване на максимално допустимите загуби. По този начин ще стане възможно да се изчисли размера на необходимия капитал индивидуално за всяка банка, в зависимост от качеството на дадените от нея кредити.

Според Wired UK, квантовите компютри могат да ускорят обработването на Монте Карло алгоритмите с четири порядъка, понеже вместо с милиони по-малки сценарии те могат да обработват няколко хиляди при същата точност на изчисленията.

Това означава, че вместо да анализират вчерашната пазарна ситуация, квантовите компютри ще могат да дават аналитичен отговор моментално, по актуалните към дадения момент данни.

Засега съвременните квантови машини не са толкова мощни, за да се стартира Монте Карло симулацията в реално време. Според специалистите, за решаването на тази задача са необходими квантови компютри с хиляди кубити. Но банките искат да се готови към момента, когато тези машини ще се появят.