Електрическият кросоувър Model Y ще бъде официално представен на 14 март – един ден по-рано от обявената преди време дата. Електромобилът ще бъде по-скъп от популярния седан Model 3 и ще има по-малък пробег. Компанията работи и върху електрически пикап, който трябва да бъде представен до края на годината.

Презентацията на електрическия кросоувър Model Y е обявена за 14 март в Лос Анджелис. Както обикновено, Илън Мъск обяви събитието в Twitter. Още през месец май миналата година Мъск бе казал, че ще представи Model Y на 15 март 2019 година. А сега презентацията официално е обявена за 14 март.

Model Y, being an SUV, is about 10% bigger than Model 3, so will cost about 10% more & have slightly less range for same battery

— Elon Musk (@elonmusk) March 3, 2019

Кросоувърът е с 10% по-голям по размери от Model 3 и струва 10% повече. По-различните параметри са оказали влияние на пробега, който при един и същ капацитет на акумулаторния блок, при Model Y е по-малък.

По време на презентацията, само след няколко дни, компанията ще представи детайлните технически характеристики и ще обяви точната цена.

Като се има предвид, че в САЩ най-евтината модификация на Model 3 струва $35 000, можем да кажем, че Model Y ще има стартова цена в пределите на $40 000.

При създаването на кросоувъра е използвана същата платформа като при седана. Мъск сподели, че три четвърти от двата електромобила са еднакви.

Едновременно с Model Y, компанията работи и върху електрическия пикап Tesla Truck.