Изображение на така наречения нов "iPhone без камера" се разпространява в Reddit - но има интересна причина, поради която те нямат камери.

Обикновено камерите на iPhone не остават незабелязани, тъй като изглежда, че модулите на камерите стават все по-големи с всяка изминала година.

Pro моделите iPhone имат три камери, изпъкнали на гърба, докато нормалните модели обикновено имат две - така че не е трудно да ги пропуснете.

В Reddit обаче един потребител е споделил изображение на телефон без камера с логото на Apple на гърба.

И много потребители на смартфони останаха озадачени от снимката.

"iPhone без камера, предоставен на мой приятел, който работи в ядрена централа", пишат анонимно в платформата. "Не се допускат камери."

Според доклад на Международната агенция за атомна енергия от 2020 г. интелигентните устройства могат "потенциално да въведат нови опасности, уязвимости и начини на отказ", ако не са правилно подбрани, въпреки че могат да се използват "в оборудване или системи за повишаване на безопасността и надеждността на ядрените централи".

Изглежда обаче, че много от коментиращите не са повярвали съвсем на това, както твърди един човек: "Самите Apple не произвеждат тези телефони, те се произвеждат от компании на трети страни, които купуват от Apple, премахват камерите и ги продават на правителствени агенции."

Друг пък заяви, че "всички наши хора в заводите ни носят обикновените си мобилни телефони", но добави, че "може би е различно в правителствените ядрени обекти".

"Apple не прави персонализирани iPhone-и. Това е направено от трета страна", повтори трети.

Друг пост в Reddit твърди, че е намерил такъв в магазин, но към този момент Apple не предлагат iPhone-и без камери - макар че това не означава, че хората не са питали за това.

Друга почитателка на устройството без камера се обърна към Apple, за да попита дали може да получи такова за съпруга си.

"Здравейте, в работата на съпруга ми мобилният телефон с камера е забранен за защита на данните и т.н., така че той има стар телефон без интернет, без WhatsApp, само телефон и sms, така че бих искала да му купя iPhone без камера, но не искам да плащам за хубавите и добре развити камери и след това да ги свалям, някакъв съвет?", пишат те.

В отговора се казва, че идеята се отхвърля: "В момента всеки iPhone има камера отпред и отзад.

"Няма начин да си купите iPhone, който няма камера. Бихте могли да деактивирате приложението Camera от iPhone в Restrictions, където можете да деактивирате функции като Camera, FaceTime, Safari (Internet) и т.н. Например, ако имате дете.

"Но от гледна точка на хардуера? Не, съжалявам, че няма начин да премахнете камерите."

Докато в друга тема се казва, че "независим сервиз" може да премахне камерите, но това може да "анулира гаранцията ви".