Meta сподели в сряда, че е премахнала около 63 000 акаунта в Instagram от Нигерия, извършващи измами със сексуално изнудване, и е премахнала хиляди Facebook групи и страници, които се опитват да организират, набират и обучават нови измамници.

Сексуалното изнудване включва убеждаването на дадено лице да изпрати лични снимки и след това същото се заплашва, че изображенията ще станат публични, освен ако не се плати определена сума пари или не се ангажира със сексуални услуги. Скорошни нашумели случаи включват двама братя нигерийци, които се признаха за виновни за сексуално изнудване на тийнейджъри и млади мъже в Мичиган, включително и на един, който посегна на живота си. Друг случай е със заместник-шериф от Вирджиния, който отвлече и изнудва 15-годишно момиче.

"Има значително увеличение на случаите на сексуално изнудване през последните години, подхранвани отчасти от слабо организирана група, наречена Yahoo Boys, действаща главно от Нигерия.", казва Мета. Компанията добавя, че е приложила своята политика за „опасни организации и лица“, за да премахне Facebook акаунти и групи, управлявани от групата. „Тъй като се ръководят от парите, примамването на нови измамници може да бъде много лесно“, казва Антигона Дейвис, глобален ръководител на безопасността на Meta. 

През януари ФБР предупреди за „огромно увеличение“ на случаите на сексуално изнудване, насочени към деца. Целевите жертви са предимно момчета на възраст между 14 и 17 години, но ФБР каза, че всяко дете може да стане жертва. Meta казва, че разследване е установило, че по-голямата част от опитите на измамниците не са успешни и са насочени предимно към възрастни мъже в САЩ, но добави, че е видяно „някои“ да се опитват да се насочат към непълнолетни, за което Meta е докладвала на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ.

През април Meta обяви, че внедрява нови инструменти в Instagram за защита на младите хора и борба със сексуалното изнудване, включително функция, която автоматично ще замъглява голотата в директните съобщения. Meta все още тества функциите за борба със сексуалните измами и други форми на „злоупотреба с изображения“ с цел да направи по-трудно престъпниците да се свързват с тийнейджъри.

Дейвис казва, че трябва да се внимава за съобщения от хора със „силно стилизирани“ снимки, хора, които са „изключително добре изглеждащи“ и непознати.

„Това трябва да ви накара да спрете“, казва тя. Потребителите също трябва да се замислят, ако някой изпрати снимка първо на себе си - измамниците често използват тази тактика, за да се опитат да спечелят доверие и да примамят нищо неподозиращи хора да им изпратят обратно снимка.