Малцина вероятно знаят, че Microsoft се опита да излезе на пазара на свързаните устройства за здраве, но това е така, защото неговите продукти не успяха да придобият каквото и да е влияние. Microsoft Band съществува на пазара от доста време, но малцина са си купили гривната и още по-малко я използват.

Последната Microsoft Band 2 от 2015 г. имаше извит сензорен OLED дисплей с резолюция 320х128 пиксела, както и екстри като GPS, пулсомер, 3-осов акселерометър, жироскоп, UV сензор, сензор за температурата на кожата, барометър и др. Тогава Microsoft обяви голям брой партньори, които ще разработят приложения за тяхната нова гривна, сред които бяха Facebook, Twitter, Uber и популярния тракер за калории Lose It!.

Това обаче не помогна и гривната бързо изпадна от вниманието на пазара.

Ето защо Microsoft сега реши да направи нещо по въпроса, но това не е нещо в положителна насока. Базираната в Редмънд компания току-що обяви, че ще спре изцяло Microsoft Health Dashboard приложенията и услугите на 31 май.

Самата Microsoft Band беше прекратена през 2017 г., но тези приложения продължиха да работят, за да обслужват тези, които са я купили. Ако сте един от не толкова многото собственици на Microsoft Band, трябва до 31 май да експортирате всичките си данни.

Освен това, ако сте закупили Microsoft Band и синхронизирали данни от нея към Health Dashboard между 1 декември 2018 г. и 1 март 2019 г., имате право на възстановяване на парите ви. Ще трябва да кандидатствате за възстановяване след получаване на имейл от Microsoft, ако искате да получите 80 долара за Band 1 или 175 долара за Band 2.

Също така си струва да споменем, че в случай, че Microsoft Band, която притежавате, е покрита с гаранция, ще получите същите суми за възстановяване като тези по-горе.