Microsoft съобщи в своя официален блог, че сорс кодът на калкулатора в операционната система Windows е вече отворен. Това ще даде възможност на всички желаещи да направят собствени промени в кода и да подобряват приложението.

Софтуерният гигант ще преглежда и проверява прототипите и промените в кода и/или интерфейса. Най-добрите предложения ще бъдат публикувани, като приложението ще преминава всички стандартни фази на тестване, проверка на качеството, обновяванията по безопасността и другите подобни процедури.

Сорс кодът на калкулатора е качен в GitHub. Той дава възможност на разработчиците и програмистите да разберат, как точно работят различните софтуерни модули на програмата, да интегрират неговата логика и интерфейс в своите приложения, както и да правят предложения за неговото подобряване. В GitHub дори е качена и пътната карта за развитието на калкулатора.

Няма как да не забележим, че през последните няколко години Microsoft стана твърде дружелюбен към open-source общността. Софтуерният гигант преди време отвори кода на своя файлов мениджър от 90-те години, както и на проектите Windows Forms, WPF, WinUI. Достъпен е и сорс кодът на MS-DOS. Освен това Microsoft отвори 60 000 свои патента, които предостави като поддръжка и помощ за Linux.

Да си припомним, че само преди няколко години Стив Балмър наричаше Linux раков тумор. Но сега всичко се промени.