В официалния уеб сайт на Microsoft се появи съобщение, че се прекратява поддръжката на приложението Microsoft Band и на онлайн услугата Health Dashboard. Софтуерният гигант преди повече от две години престана да произвежда и продава фитнес гривните Band, но продължи да поддържа съответното мобилно приложение за различните потребители. Сега плановете явно са се променили.

Microsoft обяви, че на 31-ви май тази година спира всички Health Dashboard услуги, премахва приложението Band от Microsoft Store, Google Play и App Store, а заедно с това изтрива и всички данни на потребителите от електронния облак. Дотогава е възможен експортът на всички данни към Excel или в CSV файл. Потребителите както преди ще могат да използват основните функции на фитнес гривната: броене на крачките, мониторинг на пулса, наблюдение на съня и физическата активност, но ако потребителят нулира устройството и върне заводските настройки, устройството няма как да бъде настроено наново.

Интересно е, че софтуерният гигант дава щедра компенсация за тези си действия – нещо, което досега не сме виждали. Всички притежатели на Microsoft Band с действаща гаранция, както и потребителите, закупили гривната за периода от 1 декември 2018-та до 1 март 2019-та година, които поне веднъж са синхронизирали своите данни с услугата, ще получат компенсация в размер $80 за гривната Band 1 или $175 за Band 2. Ще бъдат изпратени писма, а за получаване на сумата е необходимо най-късно до 30-ти август да се подаде молба с номера на банкова сметка.