В края на миналата седмица Microsoft представи разширението Windows Defender Application Guard за браузърите Firefox и Chrome, а сега излезе нова информация. Засега новото приложение е достъпно само в рамките на тестовата програма на софтуерния гигант. Но съвсем скоро ще излезе и финалната версия за всички потребители.

Разширението работи на аналогичен с използвания в Edge метод. То проверява линковете, към които искате да преминете и ги сверява с базата данни с вредоносни уеб сайтове. Ако разширението разкрие, че потребителят възнамерява да посети подозрителен сайт, Microsoft Edge започва да работи във виртуален пясъчник, в който хакерският сайт не може да нанесе вреда на компютърната система на потребителя.

Въпреки че Microsoft съобщи, че разширението е достъпно само за тестерите на операционната система, то може да се инсталира на персоналните компютри работещи с версия 1803 или по-нова на операционната система Windows 10, а за работата на това разширение в Chrome и Firefox може да се наложи изтеглянето на допълнително приложение – компаньон от Microsoft Store. Новото разширение работи само с професионалната и корпоративната версии на Windows 10.

След инсталирането на разширението Windows Defender Application Guard се появява страница, описваща неговата работа. Програмата автоматично проверява, дали се изпълняват всички необходими за неговата работа изисквания. Компютърната система се сканира за съвместимост, проверява се наличието на компаньона Application Guard и дали тази защита е включена.